Αναρτήθηκε από: theologoi makedonias thrakis | Μαρτίου 14, 2012

Δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή του μέλους Δ.Ε. του Συνδέσμου μας, Καθηγητή κ. Ηρακλή Ρεράκη προς τον κ. Στ. Γιαγκάζογλου

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, ο κ. Γιαγκάζογλου στη Σύναξη των Θεολόγων των Τρικάλων και της Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 08-03-2012, φαίνεται ότι έχασε την ψυχραιμία του, όταν οι συνάδελφοι τού ζητούσαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι επέλεξε μόνον τους ημέτερους και μάλιστα αυτούς που εκπροσωπούν μια μόνο θεολογική τάση για να συγκροτήσουν την Ομάδα κατάρτισης των ΠΣ και απέκλεισε όλους τους άλλους, όπως για παράδειγμα την ΠΕΘ και εμένα, απαντώντας με ψεύτικες και φανταστικές ιστορίες.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ενώπιον (90) ενενήντα Θεολόγων ότι με κάλεσε να συμμετέχω στην Ομάδα κατάρτισης των Προγραμμάτων Σπουδών και ότι εγώ αρνήθηκα, επικαλούμενος λόγους αποστάσεως ή μη άμεσης χορηγήσεως των εξόδων μεταφοράς μου!!

Επειδή τα γραπτά μένουν, τον καλώ ή να δημοσιεύσει  άμεσα την έγγραφη Πρόσκληση, που ισχυρίζεται ότι μου απέστειλε τότε ή διαφορετικά να ανακαλέσει άμεσα τη συκοφαντική του αναφορά στο πρόσωπό μου. Διαφορετικά θα είναι ένας κοινός ψεύτης και συκοφάντης!

Επιπλέον, όμως, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την αλήθεια του θέματος, βρήκα στο αρχείο του Συνδέσμου, στον οποίο είμαι μέλος, και επαναδημοσιεύω (Μπορείτε να δείτε την επιστολή από εδώ: https://theologoi.wordpress.com/2011/01/18/162/ )επιστολή του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας Θράκης προς το Υπουργείο Παιδείας, την οποία μάλιστα πρώτος υπογράφω, στο οποίο εκφράζεται η διαμαρτυρία μας για τον επιλεκτικό τρόπο συγκρότησης της ομάδας συγγραφής του ΠΣ και για τον αποκλεισμό ειδικών επιστημόνων με επιστημονική εμπειρία και συγγραφική δράση, προκειμένου να γίνει κάτι σωστό και ολοκληρωμένο.

 Διαβάζοντας κανείς αυτήν την επιστολή, αφενός βεβαιώνεται για την συκοφαντική ενέργεια του κ. Γιαγκάζογλου και αφετέρου ότι αν η πρότασή μας είχε εισακουστεί τότε, η θεολογική κρίση που έχει προκύψει σήμερα και ο χωρισμός του θεολογικού σώματος δεν θα υπήρχαν. Ο κ. Γιαγκάζογλου φαίνεται ότι προτιμά τη σύγκρουση, τη διάσπαση και όχι την ενότητα των θεολόγων, διότι διαφορετικά θα επιδίωκε να δημιουργηθεί ένα ΠΣ με τη συναίνεση όλων των τάσεων, των ενώσεων των συνδέσμων των παραρτημάτων των συναδέλφων και όχι μόνον από μια μερίδα ομοϊδεατών του.

Στην πραγματικότητα ο κ. Γιαγκάζογλου, θέλει μεν να εμφανίζεται ως ένθερμος θιασώτης του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας, στην πραγματικότητα, όμως, αυτές τις αρχές δεν τις αντέχει. Και βέβαια γνώριζε καλά ότι εγώ και κάποιοι άλλοι, ως διαφορετικοί, δεν ταιριάζαμε σ’ αυτά που είχε στο νου του να πραγματοποιήσει σε βάρος του χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος των θρησκευτικών!

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που αποκλειστήκαμε. Διότι, όσον άφορά σε εμένα, εάν με είχε καλέσει ή θα είχα παραιτηθεί,  όπως έκανε ο καθηγητής κ. Δεληκωνσταντής και ο πρ. Σχολικός Σύμβουλος κ. Πεπονάκης, αρνούμενος  φυσικά, να συμφωνήσω σε ένα προσχεδιασμένο ΠΣ ή αν έμενα, το Πρόγραμμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό από παιδαγωγικής πλευράς και φυσικά δεν θα είχε ως βασικό του άξονα ένα πολυθρησκειακό γραμματισμό, βασισμένο σε μια πλασματική πολυπολιτισμικότητα και σε ένα πρωτάκουστο και εκτρωματικό θεολογικό εύρημα, τη Θεολογία της πολυπολιτισμικότητας, ανάδοχος και εισηγητής της οποίας έχει την τιμή να είναι ο κ. Γιαγκάζογλου, διδάκτωρ της ορθόδοξης Δογματικής Θεολογίας!

                                                                  Ηρακλής Ρεράκης

                                                                  Καθηγητής Α.Π.Θ.»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: