Αναρτήθηκε από: theologoi makedonias thrakis | Μαΐου 8, 2009

Προς τους Θεολόγους Καθηγητές Βορείου Ελλάδας

 

Θεσσαλονίκη, 30.04.2009

Προς τους Θεολόγους Καθηγητές Βορείου Ελλάδας

Αγαπητοί συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη,

 Εδώ και χρόνια εκατοντάδες θεολόγοι της Βορείου Ελλάδος, συζητούν και προβληματίζονται σχετικά με τη δυνατότητα οργάνωσης και έκφρασής τους μέσα από ένα δυναμικό συλλογικό φορέα,

Τον περασμένο Μάρτιο μία ομάδα 100 περίπου θεολόγων αποφασίσαμε να συστήσουμε Σωματείο με την Επωνυμία: Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης. Καταθέσαμε τα σχετικά δικαιολογητικά στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και αναμένουμε τον Ιούλιο την τελική έγκρισή του. Ωστόσο, επιλέξαμε προσωρινή πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, προκειμένου να διευθετούνται τα τρέχοντα θέματα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας. Πιστεύουμε ότι πολλοί από σας θα θέλατε να συμμεριστείτε τις αγωνίες μας, ως προς τα χρόνια και τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και το μάθημά μας και να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας, προκειμένου να οργανώσουμε ένα ισχυρό Σωματείο, που εκτός των άλλων, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προβλήματα που εγείρονται σχετικά με τον κλάδο μας.

Οι σκοποί του Συνδέσμου, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι:

Ι. Η διατήρηση του άγρυπνου ενδιαφέροντος των μελών του Συνδέσμου για όλα τα θέματα, γενικά, που αφορούν στην αγωγή των νέων σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησιαστική θεολογία και παράδοση. 

ΙΙ. Η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.

ΙΙΙ. Η ανάπτυξη των Επιστημονικών ενδιαφερόντων και η στήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του συνδέσμου, στο πλαίσιο της κείμενης Νομοθεσίας.

 Όσοι από τους συναδέλφους ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Σύνδεσμο μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Τα τηλέφωνα των μελών της Διοικούσας Επιτροπής είναι:

1. Ηρακλής Ρεράκης  2310 997113 6936977074
2. Πολύβιος Στράντζαλης  2310 770874 6977546481
3. Σωτήριος Μιχελουδάκης  2310 534949 6932291870
4. Σταυρούλα Επιμενίδου  24940 32997 6972270464
5. Κλεοπάτρα Καταφυγιώτου  2310 925232 6938752939

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Advertisements

Responses

 1. Το εμφανιζόμενο ‘header’ του Συνδέσμου απεικονίζει τις Εκκλησίες – Σύμβολα 3 σημαντικών πόλεων στην Μακεδονία και τη Θράκη.

  Πρώτη αυτή του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου,
  Ο ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό. Ο σημερινός ναός κτίστηκε από τον επίσκοπο Ιωάννη τον 7ο αιώνα, στα ερείπια παλαιότερου ναού.
  Το σημερινό κτίσμα είναι ξυλόστεγο χωρίς θόλο και οι διαστάσεις κάτοψής του είναι 43,58μ. (μήκος) και 33 μ. (πλάτος).
  Το 1988 ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

  Στην συνέχεια ακολουθεί η Βασιλική Β’ στους Φιλίππους, (Καβάλα) η οποία ιδρύθηκε στο κέντρο σχεδόν της ρωμαϊκής πόλης, νότια από την αγορά και πάνω σε ρωμαϊκά κτίρια. Οι τέσσερις τεράστιοι πεσσοί που ανήκαν στα ερείπιά της ήταν πάντοτε ορατοί και προκαλούσαν την περιέργεια των φιλάρχαιων περιηγητών. Πρόκειται για τρίκλιτη τρουλαία βασιλική. Ο τρούλος που σκέπαζε το ιερό και το χώρο που βρίσκεται μπροστά από αυτό. Δύο κιονοστοιχίες με έξι κίονες χώριζαν το εσωτερικό σε τρία κλίτη. Επάνω από τα πλάγια κλίτη ήταν ο γυναικωνίτης που είχε τη μορφή Π. Ο μαρμάρινος στυλοβάτης του τέμπλου σώζεται στη θέση του. Στα ανατολικά εξέχει η ημικυκλική αψίδα του ιερού βήματος. Βόρεια και νότια αναπτύσσονται διάφορα προσκτίσματα. Στα βοριοανατολικά υπάρχει το βαπτιστήριο. Το δάπεδό του είναι πλακόστρωτο και στο μέσο έχει μια τετράγωνη αβαθή λεκάνη εφοδιασμένη με αγωγό για την αποχέτευση του νερού. Η βασιλική χρονολογείται στα 550 μ.Χ. και απηχεί την τέχνη της Κωνσταντινούπολης.

  Ενώ τρίτη κατά σειρά εμφανίζεται η Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες του Έβρου.
  Ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας αποτελούσε το καθολικό του ομώνυμου μοναστηριού.Το μοναστήρι αποπερατώθηκε το 1152 από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, γιο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ του Κομνηνού και της Ειρήνης Δούκαινας.Eκτός απ’τον κεντρικό ναο και τα κελιά των μοναχών περιλάμβανε βιβλιοθήκη, νοσοκομείο, λουτρώνες, υδραγωγείο και άλλους βοηθητικούς χώρους.
  Η ίδρυση του μοναστηριού έγινε αιτία να δημιουργηθεί εδώ ένας νέος οικισμός, η Βήρα (σημερινές Φέρες ). Οι κάτοικοί της ήταν κυρίως εργάτες γης, που απασχολούνταν στα απέραντα κτήματα της μονής. Εξαναγκάστηκαν σε μετοίκιση από γειτονικά χωριά – που ανήκαν στην κυριότητα του Ισαάκιου.
  Οι Τούρκοι κατακτητές γκρέμισαν τα τείχη και τα περισσότερα κτίσματα της Μονής, διατήρησαν όμως το καθολικό της και το μετέτρεψαν σε μουσουλμανικό τέμενος,
  αφιερωμένο στον πρώτο κατακτητή της, Σουλείμάν τον Μεγαλοπρεπή. Κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τις τοιχογραφίες και τις κάλυψαν με επίχρισμα, για να ζωγραφίσουν τα δικά τους φυτικά μοτίβα και αραβουργήματα. Έχτισαν μιναρέ και άλλα προσκτίσματα.
  Ως τέμενος λειτούργησε για πεντέμισι αιώνες, ως το 1920, χρονιά που η Θράκη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και πέρασε οριστικά στην ελληνική επικράτεια.
  O κόσμος την αποκαλεί Αγια Σοφία ίσως γιατί του θυμίζει τη μεγάλη εκκλησία που έκτισε ο Ιουστινιανός.

  Τέλος, το header «κλείνει» με την κυκλική σφραγίδα του Συνδέσμου που απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο΄, πολιούχο της πόλεως της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί και έδρα του Συνδέσμου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: